Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Rittal met nieuwe behuizingen AX en KX

Rittal met nieuwe behuizingen AX en KX

Het nieuwe origineel voor Industrie 4.0

Productprimeur op de Hannover Messe: Rittal presenteert de nieuwe wand-/vloerkasten AX en compacte behuizingen KX. De nieuwe AX en KX zijn niet alleen eenvoudiger en sneller te monteren, maar bieden ook een hogere mate van veiligheid en flexibiliteit. Zij zijn verder ontwikkeld tot een systeemoplossing voor Industrie 4.0. De digitalisering verandert de eisen aan het product, zijn omgeving en zijn beschikbaarheid. De introductie brengt een sinds 50 jaar geproduceerd standaardproduct naar de digitale toekomst: de AE van Rittal is met meer dan 35 miljoen geproduceerde exemplaren ’s werelds meest gebruikte compacte behuizing.



De digitalisering en automatisering van het Industrie 4.0-tijdperk stelt de kastentechniek voor nieuwe uitdagingen. “Wij hebben de nieuwe eisen aan een gedigitaliseerde industrie begrepen en wand-/vloerkasten en compacte behuizingen volgens deze criteria ontwikkeld. Na de Blue e+ koelaggregaten en het vloerstaande kastsysteem VX25 zijn al onze kernproducten nieuw en fit voor Industrie 4.0”, zegt Uwe Scharf, als directeur bij Rittal verantwoordelijk voor de Business Units Industrie, IT en Marketing.



Nu in machines en installaties steeds meer sensoren en actoren worden geplaatst, stijgt ook het aantal componenten en kabels dat in schakelinstallaties moet worden gemonteerd. Ook neemt de digitalisering in werkplaatsen voor het bouwen van schakel- en besturingskasten toe, waar de vraag naar automatisering, maximale flexibiliteit en een hoge productbeschikbaarheid groeit.



Digitale keten van klant naar klant

Beginnend bij de engineering via de bestelling tot aan de automatisering – Rittal biedt consistente oplossingen langs de volledige Value Chain in de besturings- en schakelinstallatiebouw en levert in de vorm van een digitaal tweelingproduct hoogwaardige digitale gegevens voor het volledige bouw- en bewerkingsproces. Een QR-code maakt het mogelijk om alle onderdelen, zoals wanddeel, deur en montageplaat duidelijk te identificeren. Met AX en KX zijn nu ook de nieuwe wand-/vloerkasten en compacte behuizingen in deze systeemomgeving geïntegreerd.



Het productconfiguratietool Rittal Configuration System (RiCS) maakt een eenvoudige en snelle 3D-configuratie van kasten, behuizingen, toebehoren en modificaties mogelijk. Een automatische plausibiliteitscontrole zorgt voor een foutloze configuratie van de juiste toebehoren. Gebruikers kunnen de stuklijsten direct uploaden naar de Rittal webshop die dan onmiddellijk informatie geeft over de prijs en levertijd. Gelijktijdig kan het configuratieresultaat naar de Eplan Engineering-producten worden overgebracht en daardoor in het verdere engineeringsproces ook met de modificaties worden gebruikt, de gegenereerde tekening van het geheel in DXF-formaat kan ook in CAD-systemen opgenomen worden. Hierdoor is aanzienlijk minder tijd voor het engineeringsproces nodig.



Sterk geautomatiseerde productie

De AX en KX worden geproduceerd in de nieuwe fabriek in Haiger. Daar bevindt zich ‘s werelds modernste productiefaciliteit voor wand-/vloerkasten en compacte behuizingen volgens Industrie 4.0-criteria. De sterk geautomatiseerde productieregeling in combinatie met het mondiale distributiecentrum maakt de fabriek tot een centrale schakel in de gedigitaliseerde orderverwerking en staat garant voor een constante beschikbaarheid van het standaardassortiment inclusief toebehoren.



Eenvoudiger, sneller, flexibeler, veiliger

De beide nieuwe series van Rittal bieden klanten verbeterde functies en daardoor nieuwe perspectieven op de Value Chain. Al bij de levering wordt tijd bespaard: alle platte onderdelen kunnen afzonderlijk worden uitgenomen, zodat de anders gebruikelijke demontage vervalt. Ook deuren en sluitsystemen zijn eenvoudig te monteren. Meestal is er geen gereedschap nodig. De wandbevestigingsbeugel kan nu ook van buitenaf op de wand-/vloerkasten of de compacte behuizingen worden aangebracht als componenten al zijn ingebouwd – met behoud van de beschermklasse. Omdat de uitstekende wandbevestigingsbeugels pas op locatie kunnen worden gemonteerd, neemt ook de kans op transportschade aanzienlijk af.



Een ander voordeel is de extra ruimte die de AX en KX bieden in vergelijking hun voorgangers AE, CM, KL, EB en BG. In de gedigitaliseerde omgeving van de besturingskasten zijn steeds meer kabels nodig om het toegenomen aantal sensoren en actoren te sturen. Door de modulaire constructie, geoptimaliseerde uitsparingen en grotere wartelplaten ontstaat gemiddeld tot een derde meer ruimte voor het doorvoeren van kabels. De in de zijwanden geperste nokken dragen hier ook aan bij, omdat de interieuropbouwrails eenvoudig, nauwkeurig en vormsluitend kunnen worden geplaatst. Omdat een raster van 25 millimeter wordt gebruikt, kunnen de systeemtoebehoren van het vloerstaande kastsysteem VX25, probleemloos worden gebruikt. Het systeem heeft hierdoor minder onderdelen nodig en de mechanische bewerking, zoals boren enz., vervalt volledig.



Veiligheid is buitengewoon belangrijk bij de kasten van Rittal. Bij het inbouwen van systeemtoebehoren in de AX of KX blijven de beschermklassen altijd behouden. Dit geldt ook voor de UL-conformiteit die van essentieel belang is voor de inbedrijfstelling in Noord-Amerika. De nieuwe features zorgen ervoor dat de wand-/vloerkasten sterker zijn en daardoor bij dynamische belastingen veiliger zijn.



Diversiteit voor verschillende eisen

De nieuwe series voldoen aan een groot aantal uiteenlopende eisen. Als in klem- of busbehuizingen maar weinig componenten hoeven te worden geplaatst, zijn de compacte behuizingen KX vanaf een grootte van 150 mm x 150 mm x 80 mm de geschikte keuze.

De wand-/vloerkasten AX zijn leverbaar met diepten van 210 mm tot 400 mm en een maximale grootte tot 1.000 mm x 1.400 mm en 1.200 x 1.200 mm. De modellen zijn zowel verkrijgbaar in gelakt plaatstaal als in roestvaststaal. Ondanks de toegenomen toepassingsmogelijkheden heeft het systeem minder componenten en toebehoren nodig, wat de complexiteit sterk vermindert.